Nettressurs for ny utgave av Rettslære (2021) finner du på https://rettslaere.fagbokforlaget.no!

Ta kontakt med digital@fagbokforlaget.no for å få tilgang til denne ressursen

Eller logg inn

TEST DEG SELV side 191

  1. Hva menes med skyldregelen i erstatningsretten?

    Den ulovfestede skyldregelen er en regel om erstatningsansvar for den som opptrer uforsvarlig, og påfører skade på personer eller ting. Regelen omtales også som en regel om subjektivt erstatningsansvar. Det er gjort nærmere rede for dette på side 184 – 189 i læreboka.

  2. Hva heter skyldregelen på latinsk?

    Skyldregelen kalles også «culparegelen». Culpa betyr skyld på latin. Regelen stammer fra romersk rett der juristene formulerte det slik: «Uten skyld, intet ansvar».

  3. Hvilke momenter kan være vurderingstema i en skyldvurdering?

    I romersk erstatningsrett ble det utviklet en tenkt person som ble kalt «bonus pater familias», noe som betyr «den gode, aktsomme familiefar». Når det skulle vurderes om en person hadde handlet uaktsomt ble hans handling sammenliknet med hva bonus pater familias ville gjort i skadevolderens sted. Uaktsomhet (culpa) ble konstatert hvis bonus pater ikke ville gjort som skadevolderen.

    I praksis spør man først om en skadevolder har brutt lov, forskrifter eller andre skrevne regler. Bonus pater familias bryter ikke regler. Det blir også spurt om det foreligger brudd på uskrevne regler.

    Et annet vurderingsmoment er om skadevolderen burde sett risikoen på forhånd. Bonus pater familias tenker seg godt om før han gjør noe som er risikabelt.

    Det er også et moment om handlingen er gjort på et livsområde der skadepotensialet er stort. Jo større en skade kan bli, desto mer skjerpet er bonus pater familias.

    Sammenlikningen med den god, aktsomme familiefaren må modifiseres. Man kan for eksempel ikke sammenligne barn og ungdoms handlinger med godt voksne og aktsomme familiefedre. Derfor må aktsomhetsvurderingen skje i lys av alder og utvikling.